"Hanji-El Yapımı Kore Kağıdı"
Geleneksel Kore kağıdı (Hanji), Dakji olarak bilinen Dak (dut) ağacının dış kabuklanndan yapılır.
Bu kağıdın tarihi 1600 yıl öncesine dayanır. Hanji'nin özelliği tamamen doğal maddelerden yapılmasıdır. Sodyum hidroksit kullanılan batı kağıdından farklı olarak, yanan karabuğday ve pirinç samanından elde edilen su özünden yapılır ve saftır. Bu nedenle, 1000 yıl aradan geçse de bu kağıt değişmez.
Kağıt doğal boya ile boyanır ve renkler solmadan güzelce kalabilir. Bununla birlikte, üretim süreci çok karmaşık olduğundan üretilen miktar çok sınırlıdır.
Mevsim sonu, Kasım ve Aralık aylarında, Dak ağaçlarının bir yaşında dallan kesilerek toplanır.
"Dak Toplama"
Mevsim sonu, Kasım ve Aralık aylarında, Dak ağaçlarının bir yaşında dallan kesilerek toplanır.
"Dak Kaynatma"
Eskiden, yerin altında birbirine ulaşan iki tane kuyu kazılırdı. Birinci kuyu 2.7 metre çapında ve 1.5 metre derinliğinde olurken diğer kuyu biraz daha büyük olur.
"Soyma"
Dak ağacının, önce siyah kaim dış kabuğu soyulur sonra bu siyah kabuklar demirin olmadığı su yatağında 10 saat boyunca ıslatılır. Islamadan sonra, kaim kabuklar soyularak alttaki yeşil kabuk ortaya çıkanlır. Sonra ise alttaki yararlı beyaz kabuğu çıkarmak için yeşil kabuk soyulur.
"Kurutma"
Tüm bu süreçler, kış mevsiminde yapılması gerekiyor. Beyaz kabuk, donmaması için güneşte kurutulur.
"Islatma"
Beyaz kabuk yeterince yumuşması için 24 saat ıslak tutulur. Kabuk liflerinin yeterince su almasını sağlamak için ıslatılan su demirden arınmış olması gerekiyor. Koreliler, Dak kabuğunu ıslanması için genellikle akan su deresinde tutar.
"Kaynatma"
İstenilen ebatta kesilen ıslanmış beyaz kabuk 4-5 saat boyunca geniş bir kazanda kaynatılır. Sonra, Dak kabuklarının yeterince yumuşak olmasını sağlamak için biraz küllü su ilave edilir. Liflerin zarar görmesini engellemek bakımından kullanılan sebze çözücüsü yakıcı sodadan daha iyidir. Beyazlatma: Bu süreçte, Dak kabuklarının yakılması ve güneşe maruz bırakılması vardır. Kaynatılan malzeme bir gece kazanda bırakılır. Ertesi gün, malzeme demirden arınmış suda ıslatılır ve üç gün boyunca suda tutulur. Bu süreçte, tüm malzeme güneşe eşit şekilde maruz kalması için karıştırılır çevriliri. Böylece, malzemenin her tarafı hep birlikte beyaza döner. Parçacıkların Toplanması: Malzeme sudan çıkarılır ve üst kabuklan, budak, açmamış goncaları, kuru el ile ayrılır.
"Dak Macunu Yapma"
Temiz Dak, bir tahtanın veya düz bir taşın üstüne konulur ve odun tokaçı ile hamur olana kadar tokaçlanır.
Dak hamuru demirden arınmış bir fıçıya konulur ve uzun bambu sopası ile 200 kez karıştırılır. Sonra, hamuru bir ağdan geçirerek kağıdı sıvıdan ayrılır ve ıslak kağıt dışarıda duvara asılarak kurumaya bırakılır.